• Great Travel Ideas

  oa Jolanda van der Borne - Mavi Travel .....

  Read more >>>
 • Speedpainting

  Your portrait on a wine bottle?

  Read more >>
 • Flamenco workshops

  Take you kids .....

  Read more >>
 • Ambachtelijk destilleren

  Ontdek gedestilleerd met Leo Fontijne ...

  Read more >>
 • Outdoor Activities

  Meet a real Sherpa from the Himalaya's

  Read more >>
 • Artisan wine makers

  Taste & discover delicious wines

  Read more >>
 • Juwelry s personal art

  Bol & de Bruijn

  Read more >>

 
 

Deelnemerslijst 2014

Destilleerderij Van Toor


Leo Fontijne - destilleerder

Van Toor is opgericht 1883 door Hendrik van Toor. De vierde generatie had geen opvolger, in 2000 heeft Leo Fontijne de distilleerderij overgenomen. In 2008 is van der Toor hofleverancier geworden, wat erg uniek is voor een eenmansbedrijf, het hof erkent normaal geen eenmans bedrijven. Van Toor is nog een van de kleinste zelfstandige distilleerderijen.

Schelvispekel is een oude vissersdrank uit Vlaardingen. De vissers ruilde haring voor specerijen met de VOC. De vissers maakte een eigendrankje ervan. Als hun vrouwen op de logger kwamen vroegen ze aan hun man: wat staat daar beneden in het kombuis, een kom met brandewijn en specerijen. De vissers zeiden dan o pekel en in de wintermaanden kon er geen haring gevangen worden en ze gingen schelvis vangen en zo is waarschijnlijk de schuilnaam Schelvispekel ontstaan.

Schelvispekel is een kruidenbitter gedistilleerd zonder kleur, geur en smaakstoffen puur natuur. De specerijen doet je denken aan speculaas kruiden. En het wordt nog steeds ambachtelijk gemaakt.

VL92 Gin is een samenwerking tussen Sietze Kalkwijk en Leo Fontijne.

Gin is een afgeleiden van jenever. Rond 1900 werden alle jenevers/gins gemaakt van moutwijn (moutwijn is gedistilleerd van een vergist beslag van gerstemout, rogge en mais, in drie distillaties wordt de alcohol gedistilleerd tot 46%). Maar rond 1900 kwam de neutrale alcohol op die goedkoper was en werd bij de dure moutwijn gemengd wat zou leiden tot de jonge jenever.

Gin werd in UK gedistilleerd omdat de Engelse regering de Hollandse gin verbood, in 1850 is 3 miljoen liter moutwijn verscheept naar London om daar gin te distilleren. Daar werd ook de moutwijn vervangen door neutrale alcohol en de kruiden melange werd typisch Engels zoals wij nu in het algemeen gin kennen. VL92 Gin bevat nu weer moutwijn zoals gin ooit bedoeld was met de toevoeging van corianderblad distillaat.

Ontmoet Leo op de beurs en maak kennis met zijn Gins! 

Artikel >>>